Tom Boonen is klaar voor de Ronde van Vlaanderen van volgende week na een zege in Gent-Wevelgem. De dubbele beklimming van de Kemmelberg zorgde niet voor afscheiding en dus sprintte het peloton voor de zege. Boonen toonde zich de sterkste van de groep, voor Bennati, Farrar en Greipel.

Met Gent-Wevelgem stond de laatste eendagse voorbereidingskoers van de Ronde van Vlaanderen op het programma. Na de demonstratie van Cancellara in Harelbeke zaterdag, was het nu aan de andere favorieten als Boonen, Pozzato, Flecha, Hushovd en Gilbert om hun goede vorm te etaleren.

Een van de eerste aanvallers van de dag was de Belg Romain Zingle van Cofidis. Hij probeerde weg te glippen, maar het peloton liet niet meteen begaan. Maar Zingle was vastbesloten om het peloton te verlaten. Toen de Franse kampioen Thomas Voeckler na 50 kilometer het hazenpad koos, schoof Zingle mee. Ook onze landgenoot Steven Van Vooren (Topsport Vlaanderen) en de Nederlanders Timmer en Schmitz konden aansluiten, en verzorgden met hun vijf de lange vlucht van de dag.

Goss geeft op

De vijf vooraan werkten goed samen en liepen meer dan drie minuten uit. Maar al op de eerste helling van de dag, de Catsberg, lieten Voeckler, Zingle en Van Vooren hun Nederlandse medevluchters achter.

Ondertussen hield het peloton de bonus van de leiders onder controle, alle favorieten reden alert in de grote groep. Behalve Matthew Goss dan, vorige week nog winnaar van Milaan-Sanremo. Hij stapte halfweg uit koers vanwege een zware verkoudheid.

Kemmelberg scherprechter

Vooraan leek Voeckler de sterkste man. Op de eerste beklimming van de Kemmelberg pakte hij tientallen meters op zijn metgezellen, maar hij liet ze terugkomen. In het peloton testte Gilbert voor het eerst zijn benen. Enkel de andere toppers konden hem volgen, de rest van de groep verbrokkelde toch wat.
Onder impuls van Hayman en Hincapie vormde zich na de afdaling van de Kemmelberg een sterke groep achtervolgers met naast Hayman en Hincapie ook nog Gilbert, Hushovd, Steegmans, Cooke en Iglinski. Maar vooral Rabobank bracht het peloton terug.

In de aanloop naar de tweede beklimming van de Kemmelberg reed Gilbert lek, maar hij kon snel terug aansluiten. Brokken werden er niet gemaakt op de Kemmel, al knaagde het peloton wel een grote hap van de voorsprong van leider Voeckler, die Zingle en Van Vooren definitief had achtergelaten. Ook Voeckler moest er even later aan geloven, en de koers leek af te stevenen op een massasprint.

Inhaaljacht

Maar de Liquigasploegmaats Peter Sagan en Maceij Bodnar dachten daar anders over. Samen met Ian Stannard en Sylvain Chavanel raakten ze toch nog weg en namen snel een halve minuut voorsprong. Het peloton moest alles uit de kast halen om de vluchters bij de kraag te vatten. Alle spurtersploegen, van onder anderen Greipel, Farrar en Keukeleire, hielpen mee en slaagden net in hun opzet. Stannard sputterde het langst tegen, hij werd pas gepakt op honderden meter van de meet. Tom Boonen zat al vroeg op kop, maar haalde het toch na een machtige sprint en hield topsprinters als Farrar en Greipel af. Na 2004 was het de tweede zege voor Boonen in Gent-Wevelgem.


Uitslag:

1. Tom Boonen
2. Daniele Bennati (Ita)
3. Tyler Farrar (Usa)
4. Andre Greipel (Dui)
5. Lloyd Mondory (Fra)
6. Mitch Docker (Aus)
7. Bernhard Eisel (Oos)
8. Kristof Goddaert
9. Lars Boom (Ned)
10. Baden Cooke (Aus)
 
Bekijk de volledige uitslag op de uitslagenpagina van Sportwereld.be

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig