Cruciale test voor Merkel in Baden-Württemberg
Foto: ap
Vandaag worden in de Duitse deelstaten Baden-Württemberg en Rheinland-Pfalz deelstaatverkiezingen gehouden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel staat voor een belangrijke test.

Alle ogen zijn gericht op Baden-Württemberg. Het verlies van de deelstaat zou een zware klap betekenen voor Merkel. Al 58 jaar hebben de christendemocraten het er voor het zeggen in de economisch bijzonder belangrijke deelstaat. Het bruto binnenlands product is zo groot als dat van België en Luxemburg samen. En het gaat er goed met de economie.

Kerncentrales

De coalitieregering van CDU en FDP wordt er sinds vorig jaar geleid door Stefan Mappus, een CDU'er van de oude stempel. Pijnlijk voor Mappus is dat hij zich had opgeworpen tot een van de felste verdedigers van het langer openhouden van de kerncentrales. Nu gooit Japan roet in het eten.

Merkel besliste onmiddellijk na de ramp in Fukushima dat het langer openhouden van de Duitse kerncentrales - een beslissing die haar eigen regering eind vorig jaar pas had genomen - opnieuw bekeken moest worden. Maar die beslissing van Merkel werd op veel scepticisme onthaald.

Groenen

In de opiniepeilingen staat de CDU op fors verlies. In zoverre dat de zittende coalitie van CDU en FDP wel eens vervangen kan worden door een combinatie van SPD en Groenen. De twee linkse partijen zouden elk 24 procent halen, waardoor ze samen groter worden dan FDP en CDU (samen 43 procent). Nu al wordt luidop gezegd dat de pragmatische Winfred Kretschmann de eerste Groene minister-president van een Duitse deelstaat kan worden.

Vooral de Groenen hebben de wind in de zeilen. Ze hebben met kernenergie ook een belangrijk thema in de verkiezingen. Ook de commotie rond het gigantisch maar zeer onpopulaire spoorwegproject Stuttgart 21 speelt in hun kaart. De Groenen hebben zich van in het begin tegen het bouwproject verzet, omdat het ten koste ging van het stadspark en van twee historische vleugels van het oude, beschermde station. De CDU is voor.

Rheinland-Pfalz

Ook Rheinland-Pfalz gaat zondag naar de stembus. Maar daar zijn minder verrassingen te verwachten. Als de peilingen gelijk hebben, zal de sociaaldemocratische SPD nipt de grootste partij worden en blijft Kurt Beck minister-president. Beck leidt Rheinland-Pfalz al sinds 1994.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig