Libische rebellen schuiven op richting Tripoli
Foto: ds-infograiek
De Libische opstandelingen winnen steeds meer terrein op het leger van kolonel Kadhafi. De oliehaven Ras Lanuf is zondag opnieuw in handen gevallen van de opstandelingen. Ook Ben Jawad, 50 kilometer ten westen van Ras Lanuf, zou in hun handen zijn. Zondagavond werden door de coalitie bombardementen uitgevoerd in de buurt van Tripoli en Sirt.

De petroleuminstallaties van Ras Lanuf zijn opnieuw in handen van de opstandelingen, hebben journalisten vastgesteld. Langs de wegen vlakbij Ras Lanuf waren sporen van gevechten te zien. Ras Lanuf ligt op 210 kilometer van Ajdabiya, de strategische stad die de oppositie zaterdag in handen kreeg.

Ben Jawad is de meest westelijke stad die de oppositie aan het begin van de opstand in handen kreeg begin maart. Nadien drong het leger van Kadhafi de opstandelingen opnieuw terug. Ook Brega zou intussen heroverd zijn op regeringstroepen.

De rebellen kunnen profiteren van de luchtbombardementen die de internationale coalitie uitvoert op het wapentuig van Kadhafi. Zijn militairen trekken zich nu terug richting Sirte, de geboortestad van de kolonel.

Luchtaanvallen

Zondagavond werden door de coalitie bombardementen uitgevoerd in de buurt van Tripoli en Sirt. Getuigen maken melding van zware explosies.

Zo zou onder meer de weg naar de luchthaven van de hoofdstad en de sector Ain Zara, op 14 km ten oosten van Tripoli, geviseerd zijn. Volgens de Franse stafchef hebben Franse gevechtsvliegtuigen tanks en een groot munitiedepot vernield. Ze kregen daarbij de steun van coalitiepartner Qatar.

Ook in Sirt, de geboortestad van Kadhafi, werden zondagavond een viertal zware explosies gehoord. Heel wat families zijn op de vlucht geslagen, uit vrees voor een escalatie van het geweld. 

Misrata

In het westen zouden de troepen van Kadhafi zaterdag een nieuw offensief zijn begonnen tegen rebellen in de stad Misrata, op 200 kilometer van Tripoli. Dat is het belangrijkste bolwerk van opstandelingen tegen het bewind van Kadhafi in het westen van het Noord-Afrikaanse land.

Volgens een woordvoerder van de rebellen voeren troepen van Kadhafi zware bombardementen uit op de stad, onder meer met tanks en artillerie. Franse gevechtsvliegtuigen hebben zaterdag in Misrata vijf gevechtsvliegtuigen en twee gevechtshelikopters van Kadhafi vernield.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig