Peeters noemt de Octopusnota een basis voor de onderhandelingen waarrond alle Vlaamse partijen zich hebben geschaard. 'Laat ons geen nieuwe ideeën lanceren die de eenheid ondermijnen.' Hij noemde het plan van ex-onderhandelaar Johan Vande Lanotte om te werken met vier deelstaten binnen een Belgische Unie.
Onverstandig
'Op het moment dat onderhandelaar Wouter Beke cruciale onderhandelingen voert, is het geen verstandige reactie om ideeën buiten de Octopusnota te lanceren', wijst Peeters Vande Lanotte terug. Eensgezindheid is wat nu telt, aldus Peeters.
In de Octopusnota uit 2008 vraagt Vlaanderen onder meer de splitsing van BHV, de overheveling van het arbeidsmarktbeleid, mobiliteitsbeleid en delen van Justitie.
Oproep
De afgelopen week kwam het tot een scherpe aanvaring tussen CD&V en N-VA. Ontslagnemend premier Yves Leterme en zeven federale CD&V-regeringsleden riepen de N-VA op te stoppen met de kritiek op de regering in lopende zaken en zelf een nieuwe regering te maken. N-VA sprak van een 'brutale aanval' en vond dat de CD&V de Vlaamse lijn doorbrak.
Minister-president Peeters kon begrip opbrengen voor de oproep van de CD&V'ers. 'Een aanval op N-VA is dat niet', vindt Peeters. 'Het is belangrijk dat het signaal gegeven is dat er een federale regering èn een communautair akkoord moet komen. Daar moeten we de komende dagen aan werken.'