Vandaag is het exact tien jaar geleden dat in het Waals-Brabantse Pécrot twee treinen op elkaar zijn gebotst. Bij die ramp lieten acht mensen het leven. De slachtoffers worden vandaag herdacht.

Een honderdtal mensen bracht vanmorgen in Pécrot hulde aan de slachtoffers van de ramp. Naast familieleden van de slachtoffers, buurtbewoners, vertegenwoordigers van de gemeente, treinbestuurders en -begeleiders woonden ook enkele lokale vertegenwoordigers van Infrabel en de NMBS de plechtigheid na een eucharistieviering bij.

27 maart

Op 27 maart 2001 botsten om 8.45 uur twee treinen op elkaar op lijn 139 tussen Leuven en Ottignies, ter hoogte van Pécrot.

Een lege trein uit het station van Waver reed voorbij een rood stopsein, waardoor die op het verkeerde spoor terechtkwam. De trein botste frontaal tegen een andere trein die uit Leuven kwam. De voorste treinstellen werden helemaal vernield. Eén wagon schoof van de rails en dreigde van de berm te kantelen. De brokstukken werden meters in het rond geslingerd.

De twee machinisten en een van de twee treinbegeleiders kwamen om het leven. Ook vijf passagiers overleefden de crash niet.

Menselijke fout

Het ongeval was te wijten aan een menselijke fout: de bestuurder van de lege passagierstrein richting Leuven reed bij zijn vertrek uit het station van Waver voorbij een rood stopsein. Door communicatieproblemen kon de trein niet op tijd gestopt worden.

De NMBS plande na het drama grote investeringswerken. 'De bedoeling was onder meer dat alle treinen zouden uitgerust worden met een automatische stopfunctie, zodat de trein zou stilvallen zodra die een stopsein negeert', verklaarde Etienne Schouppe (CD&V), destijds gedelegeerd bestuurder van de NMBS.

Buizingen

Toch zou negen jaar later een nog grotere treinbotsing gebeuren in Buizingen bij Halle. Daarbij vielen in februari vorig jaar negentien doden. Na het ongeval in Buizingen kwam er een versnelling van de invoering van betere veiligheidssystemen op de sporen en op de treinen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig