Iedere dag meer dan duizend bestuurders geflitst op Belgische autosnelwegen
Foto: wdk
Gemiddeld worden elke dag 1.031 bestuurders betrapt op overdreven snelheid op onze autosnelwegen. Per uur zijn dat 43 overtredingen. Dat meldt senator Guido De Padt (Open VLD), die staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) daarover een parlementaire vraag stelde, zondagochtend.

De cijfers slaan op de periode 2007-2009. In die periode was er een stijging van het aantal overtredingen met 23 procent.

Meer dan de helft (56 procent) reed meer dan 10 kilometer per uur te snel. De meeste voertuigen (95 procent) werden geflitst tussen 6 uur 's morgens en 22 uur 's avonds. Vlaanderen registreerde drie vierde van de snelheidsovertredingen (73 procent), Wallonië een vierde (27 procent), en Brussel bijna geen.

Snelheidslimiet

De Padt wil dat de snelheidslimiet van 120 kilometer per uur gehandhaafd blijft - ook 's nachts. Hij pleit wel voor flexibelere snelheidslimieten, aangepast aan tijd, plaats en situatie.

Zo kan de maximumsnelheid tijdens de spitsuren begrensd worden tot 90 per uur. 'Hiervoor moeten we wel een inhaalbeweging maken op het vlak van telematica en variabele signalisatie, die de toepasselijke snelheden weergeven.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig