Naar aanleiding van Earth Hour heeft Elia samen met zijn collega-netbeheerders van het Europese interconnectienet preventieve maatregelen getroffen om de veiligheid van het Belgische en Europese net te verzekeren. Alles is vlot verlopen en er was geen interventie nodig, meldt Elia in een communiqué.

Elia heeft de evolutie van het verbruik opgevolgd. 'Reeds de hele dag lag het verbruik zo'n 350 tot 400 megawatt (MW) lager dan de voorspelling voor een normale zaterdag door het zonnige weer dat voor heel wat lokale zonneproductie kon zorgen. Vanaf 19 uur werd dit effect nog versterkt met een extra 200 tot 250 MW, wat erop wijst dat de mensen zoals vorig jaar op de actie geanticipeerd hebben', luidt het.

'Om 20.30 uur, het officiële startsein van de actie, bedroeg het verbruik op het Elia-net 9050 MW, zo'n 550 MW lager dan de voorspelling. De meest kritieke fase voor de veiligheid van het net was toen de deelnemers het licht weer aanknipten, om 21.30 uur. Op dat ogenblik bedroeg het verbruik 8.600 MW. Het bleef verder stabiel', klint het nog.