Op 1 april start het preventieproject globaal medisch dossier plus (GMD+). Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen is niet te spreken over de gepubliceerde Koninklijke Besluiten die niet stroken met de oorspronkelijke akkoorden. Dat meldt De Zondag.

Het GMD+ is een verbreding van het bestaande globaal medisch dossier. Patiënten van 45 tot 74 jaar kunnen een akkoord sluiten met hun huisarts om een preventieve checklist te overlopen.

Nu blijkt dat de gepubliceerde Koninklijke Besluiten niet stroken met de oorspronkelijke akkoorden tussen de huisartsen en de ziekenfondsen. 'Dit project ziet er plotse heel anders uit, en wel op twee cruciale punten', zucht Rufij Baeke, woordvoerder van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen.

Betaling

'Ten eerste blijkt de betaling niet meer rechtstreeks te verlopen via de mutualiteiten, zoals oorspronkelijk voorzien, maar we moeten dit innen via een omweg. Ten tweede zien we in die Koninklijke Besluiten dat het project al eind 2012 zal aflopen. Nochtans was afgesproken dat dit preventieproject drie jaar zou lopen om daarna geëvalueerd te worden.'

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onckelinx (PS) gaat niet akkoord met die kritiek. 'Het was altijd zo voorzien dat dit project eind 2012 zou aflopen', aldus de woordvoerder van de minister.

'De publicatie van de uitvoeringsbesluiten liep wel vertraging op doordat de regering in lopende zaken zit. Daarom kon het project vorig jaar nog niet gelanceerd worden. Dit was zeker geen politieke beslissing om oorspronkelijke akkoorden te wijzigen.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig