'Metingen hoge straling in kernreactor onjuist'
Technici zijn aan het werk in de controlekamer van reactor 2 in de kerncentrale van Fukushima (foto niet gedateerd) Foto: epa
Het extreem hoge stralingsniveau dat zondag werd gemeten bij de Japanse kerncentrale Fukushima is het gevolg van een foutieve meting. Dat hebben medewerkers van de kerncentrale zondagmiddag gemeld. Nieuwe metingen moeten nu uitsluitsel geven.

Volgens de metingen zou het water in het koelingsysteem van reactor 2 tien miljoen keer radioactiever zijn dan normaal. Als gevolg van de metingen werden de technici die werkzaam zijn bij de kerncentrale meteen teruggetrokken.

Maar deze metingen blijken niet te kloppen, klinkt het vanmiddag. 'De gemeten hoeveelheid straling is niet geloofwaardig. Het spijt ons enorm', zegt een woordvoerder van Tepco, de beheerder van de kerncentrale.

Lucht

Ook in de lucht boven Fukushima was zondagmorgen een verhoogde straling gemeten. De radioactiviteit was er opgelopen tot vier keer het gehalte wat door de Japanse overheid als veilig wordt geacht.

Elektriciteitsmaatschappij Tepco probeert dit weekend het radioactieve water uit de vier reactoren van Fukushima te pompen. Het water hindert de herstelwerkzaamheden en heeft al verschillende arbeiders besmet.

Radioactief jodium in zee

Bij metingen voor de kust van Fukushima is zondagmorgen radioactief jodium waargenomen met een dosis die 1.850 keer hoger lag dan de norm. Zaterdag was dat nog 1.250 keer hoger. Volgens een woordvoerder van Japans Nucleair Veiligheidsagentschap is het stralingsniveau in het zeewater rond de kerncentrale 'relatief hoog', maar de impact op het leven in zee zou miniem zijn.

'Het in zee gekomen radioactief materiaal zal door het tij verspreid worden', klonk het. 'Er is meer tijd nodig alvorens het zeewier en ander leven onder water de radioactiviteit absorberen', zei de woordvoerder.

'Bovendien heeft het vrijgekomen radioactief jodium een halveringstijd van acht dagen. Tegen dat iemand voedingswaren uit de zee consumeert, zal die radioactiviteit al sterk afgenomen zijn', aldus nog de woordvoerder.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig