Commissie Seksueel Misbruik nog niet klaar
Foto: © HANNIBAL HANSCHKE
De bijzondere Kamercommissie Seksueel Misbruik, die vrijdag en zaterdag in conclaaf was voor het opstellen van aanbevelingen, heeft nog heel wat werk maandag en dinsdag om woensdag het rapport en de aanbevelingen te kunnen stemmen. Dat bleek zaterdagavond uit de weinige indiscreties.

Er is evenwel geen sprake van revanchisme tegen de Kerk zoals zaterdag in De Tijd werd gesuggereerd, was uit verschillende hoek te horen.

De afgelopen twee dagen werd in een constructieve sfeer gewerkt, waarbij zowel het misbruik binnen de Kerk als in andere sectoren aan bod kwam, luidde het.

Naar verluidt zou een regeling aan de Kerk worden aangeboden voor de slachtoffers van seksueel misbruik in een pastorale relatie. Het gaat om een buitengerechtelijke formule, aangezien de meeste feiten inmiddels reeds (lang) verjaard zijn.

Ook zou de commissie werken aan een manier om daders van seksuele feiten met minderjarigen ook na de straf op te volgen, onder het oog van het gerecht.

De commissie vergadert maandag nog over het verslag van de commissie en dinsdag over de aanbevelingen. Woensdag zouden dan de laatste puntjes op de i gezet worden en volgt de stemming over het rapport en de aanbevelingen.