Radioactief jodium in zee voor kerncentrale Fukushima
Foto: AFP
Bij metingen net voor de kust van Fukushima is radioactief jodium waargenomen met een dosis die 1.250 keer hoger lag dan de norm. Dat heeft het Japanse nucleaire agentschap zaterdag meegedeeld.

De metingen werden gedaan op enkele honderden meter van de kerncentrale van Fukushima. Een woordvoerder van Japan's Nucleair Veiligheidsagentschap geeft toe dat het stralingsniveau in het zeewater rond de kerncentrale 'relatief hoog' is, maar de impact op het leven in zee zou miniem zijn. 

'Het in zee gekomen radioactief materiaal zal door het tij verspreid worden', klinkt het. 'Er is meer tijd nodig alvorens het zeewier en ander leven onder water de radioactiviteit absorberen', zegt de woordvoerder.

'Bovendien heeft het vrijgekomen radioactief jodium een halveringstijd van acht dagen. Tegen dat iemand voedingswaren uit de zee consumeert, zal die radioactiviteit al sterk afgenomen zijn', zegt de woordvoerder.

Zeventien arbeiders met te hoog stralingsniveau

Sinds het begin van de crisis in de kerncentrale zijn al zeventien arbeiders blootgesteld aan stralingswaarden van meer dan 100 millisievert, de dosis waaraan werknemers volgens de World Nuclear Association mogen aan blootgesteld worden over vijf jaar. Dat meldt het persagentschap Kyodo zaterdag.

Het Japanse ministerie van Arbeid heeft de grens voor de arbeiders in Fukushima nu verhoogd tot 250 millisievert.

De leiding van Tokyo Electric Power Co. (Tepco), uitbater van de kerncentrale, heeft laten weten dat elke arbeider zelf kan beslissen of hij onder de huidige omstandigheden wil voortwerken in de gehavende centrale. Maar volgens een expert geldt die keuzevrijheid enkel voor werknemers van onderaannemers en niet voor de werknemers van Tepco zelf.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig