'Slachtoffers seksueel misbruik dienen best opnieuw klacht in'
Johan Delmulle Foto: BELGA
Wie een dossier over seksueel misbruik in de kerk had ingediend bij de commissie Adriaenssens, dient best opnieuw een dossier in bij het federaal parket. De oproep geldt alleen voor slachtoffers die willen dat hun klacht ook een gerechtelijk gevolg kent.

De 475 dossiers van de commissie Adriaenssens waren in juni 2010 door onderzoeksrechter De Troy in beslag genomen. Later besliste de Brusselse KI echter dat De Troy zijn boekje te buiten was gegaan en dat het gerecht de dossiers niet mocht gebruiken. De Troy moest ze teruggeven aan de slachtoffers.

Teruggave

'Ik heb de griffie nu opdracht gegeven de stukken terug te bezorgen aan de slachtoffers die daarom vragen', zegt federaal procureur Johan Delmulle. 'Er moet wel eerst een kopie gemaakt worden omdat eventuele latere verdachten die stukken moeten kunnen gebruiken om hun onschuld aan te tonen.'

Wie dus een dossier had ingediend bij de commissie Adriaenssens maar daar geen gerechtelijk gevolg aan wil geven, krijgt zijn stukken nu terug. Wie wel nog een gerechtelijke procedure wil, moet zich bij het federaal parket melden.

Recidive

Het parket heeft de 475 dossiers ondertussen wel doorgenomen 'om te kijken of er gevaar voor recidive was, of andere acute gevaren', zegt Delmulle. Dat is het geval in 25 dossiers. Het parket zal de slachtoffers contacteren en hen vragen een klacht in te dienen vanwege het acuut gevaar.