Verherstraeten: 'Geen brutale aanval'
Servais Verherstraeten Foto: bdw
‘Ik denk niet dat het een brutale aanval is’, reageert Servais Verherstraeten (CD&V) donderdag in Villa Politica op het interview van premier Yves Leterme en het opiniestuk van een aantal CD&V-leden. Rik Torfs vindt dat N-VA duidelijk moet laten zien dat ze een regering wil vormen.
‘Volgens Siegfried Bracke is het onplezierig voor Wouter Beke. Het is ook onplezierig voor Beke dat er vanaf zijn aanstelling al scuds in zijn richting zijn gestuurd door de collega’s van N-VA’, kaatst Verherstraeten de bal terug.

‘Op een gegeven moment moet dan de ergernis geventileerd worden, wat niet wil zeggen dat we daarna niet voort kunnen gaan met goede afspraken', aldus de C&V'er.

Wat de onderhandelingen betreft is hij duidelijk. 'De essentie van het verhaal is wat aan de tafel gebeurt met Wouter Beke, Elio Di Rupo en Bart De Wever. Wat daar rond gebeurt zijn randfenomenen. We moeten daar als professionele politici mee kunnen omgaan en die mogen de onderhandelingen niet beïnvloeden.'

Torfs: 'Nuchtere analyse'

‘We moeten een intellectuele analyse van de situatie zoals ze is, durven zien voor wat ze is, dus gewoon een analyse', zei Torfs in Villa Politica. 'De verontwaardiging van N-VA zal wel gespeeld zijn. Ik kan me niet inbeelden dat een verstandig mens (Siegfried Bracke, nvd.) werkelijk verontwaardigd is op basis van een nuchtere analyse waarvan iedereen weet dat het eigenlijk klopt als een bus', zei hij.

'We stellen vast dat de regering in lopende zaken fantastisch werk levert, maar dat liever niet meer zou doen. Vorig jaar is er gekozen voor een andere partij (N-VA, nvdr.), die vooralsnog niet heeft bewezen dat ze zin heeft of in staat is om een regering te vormen', aldus Torfs.

Voor hem is het nu belangrijkste dat N-VA nu 'eindelijk eens duidelijk laat zien dat ze een regering wil vormen'. 'Ofwel wil je géén regering en moet je niet boos worden op mensen die in moeilijke omstandigheden toch hun verantwoordelijkheden opnemen. Stel dat N-VA een regering vormt, dan heeft ze misschien een compromis gesloten en zou de maagdelijkheid verloren zijn. Maagdelijkheid is in onze samenleving terug belangrijk', eindigde hij zijn betoog.