‘Portugal wil nog geen steun vragen’
De ontslagnemende Portugese premier Socrates zou nog geen steun vragen aan zijn Europese collega's. Foto: AFP
Portugal zal op de Europese top in Brussel waarschijnlijk nog geen steun vragen van het Europese financiële noodfonds. Dat verklaart een bron bij de Europese Unie.

De Portugese regering heeft woensdag haar bezuinigingsmaatregelen niet door het parlement gekregen en ontslag genomen. Dat nieuws voert de druk op Portugese staatsobligaties verder op. De tienjaarsrente steeg naar een nieuw recordpeil van 7,9%.

Tegen die tarieven wordt de financiële toestand voor het land onhoudbaar. De markt verwacht dan ook dat het land zeer binnenkort een beroep zal doen op steun uit het Europese noodfonds. Een mogelijkheid daartoe krijgt het land tijdens de tweedaagse top die straks in Brussel begint.

Maar een bron bij de top verklaarde aan Reuters dat een Portugese steunaanvraag onwaarschijnlijk is. Hij betwijfelt of de ontslagnemende regering wel de bevoegdheid heeft om die stap te doen. Bovendien heeft de Portugese premier Jose Socrates zelf verklaard dat hij geen steun zou vragen.

De druk van de andere lidstaten om dat wel te doen, is evenwel groot. Zij vrezen dat de Portugese koppigheid een nieuwe storm op de financiële markten kan doen losbartsen, waardoor ook andere landen gevaar kunnen lopen. De EU-bron sluit daarom niet helemaal uit dat Portugal alsnog voor steun aanklopt. Met zowat 80 miljard euro zou Lissabon voldoende hebben om de problemen het hoofd te bieden, klinkt het.