Aantrekkelijke vrouwen betalen bijna nooit de rekening
Foto: Shutterstock
De meeste vrouwen spenderen voor een eerste afspraakje uren in de badkamer om hun make-up en haar perfect te krijgen. Vervolgens zoeken ze zorgvuldig een geschikte outfit uit (lees: een bescheiden decolleté) om de man in kwestie helemaal te betoveren. In ruil voor al hun moeite, verwachten ze dat hij de rekening betaalt. Dat blijkt uit een psychologisch onderzoek aan de universiteit van St Andrews in Schotland.

Wetenschappers concludeerden dit nadat ze aan 416 proefpersonen vroegen om een hypothetische situatie te beoordelen. De mannen en vrouwen kregen enkele foto’s te zien van potentiële dates. Aan de hand daarvan moesten ze beslissen wie van hen de - fictieve - rekening zou betalen. Daaruit blijkt dat vrouwen die zichzelf knap vinden, minder geneigd zijn om een bijdrage te leveren tijdens een eerste date. Ook mannen die er goed uitzien zijn terughoudend. Opvallend is wel dat een man veel geld wil uitgeven als hij in het gezelschap van een mooie dame vertoeft.

Nieuwe date
“Indien een man tijdens de eerste date aanstalten maakt om te betalen, maakt hij duidelijk dat hij geïnteresseerd is in tweede afspraakje”, aldus onderzoeker Michael Stirrat. Het omgekeerde geldt voor vrouwen: zij verwachten dat een knapperd hen zal trakteren als hij wil investeren in hun toekomst. “Als hij mag betalen, geeft de vrouw onbewust aan dat ze een nieuwe ontmoeting ziet zitten”.

Wanneer een vrouw het initiatief neemt om te betalen of de kosten te delen, is de date wellicht niet verlopen zoals ze had gehoopt. Vooral minder knappe mannen zullen niet vaak de kans krijgen om hun portefeuille boven te halen.

Etiquetteregels
Volgens kenners zondigen koppels die de kosten delen tegen de regels van de etiquette. Ze beweren dat degene die iemand uitnodigt, ook moet betalen. Pas na de eerste date vervalt dit scenario. Zo opteren veel geliefden voor een praktisch beurtensysteem omdat ze het oneerlijk vinden dat een van hen altijd opdraait voor de kosten.