Socrates: 'Politieke crisis zal ernstige gevolgen hebben'
Foto: rr
De politieke crisis in Portugal zal 'zeer ernstige gevolgen' hebben voor het land. Dat verklaarde eerste minister José Socrates, die woensdagavond zijn ontslag heeft aangeboden nadat zijn besparingsprogramma in het parlement verworpen werd.

'De regering is niet langer in staat te regeren', verklaarde de premier tijdens een televisietoespraak.

'Deze politieke crisis zal, op dit moment, zeer ernstige gevolgen hebben voor het vertrouwen dat Portugal nodig heeft bij de instellingen en de financiële markten', aldus Socrates, die de schuld voor de crisis bij de 'politieke spelletjes' van de oppositie legde. 'Deze politieke crisis had vermeden kunnen worden', luidde het.

'Vandaag hebben alle partijen van de oppositie de maatregelen verworpen die de regering had voorgesteld om te vermijden dat Portugal zijn toevlucht zal moeten nemen tot een extern hulpprogramma', klonk het nog in de televisietoespraak.

Portugal wordt al enkele maanden beschouwd als de belangrijkste kandidaat voor financiële ondersteuning door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Het ontslag van de regering komt er overigens aan de vooravond van een belangrijke EU-top waarop het vertrouwen van de beleggers in de eurozone hersteld moet worden.