Vanackere: 'Energie stoppen in het zoeken naar vredesakkoord'
Foto: belga
Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) is 'diep bezorgd' over de opflakkering van geweld in Israël en in de Palestijnse bezette gebieden. Zeker nu er onrust heerst in grote delen van de Arabische wereld, vindt Vanackere dat Israeliërs en Palestijnen 'meer dan ooit' energie moeten stoppen in het zoeken naar een vredesakkoord.

Woesdag kwam in Jeruzalem een vrouw om het leven bij een bomaanslag. Minstens dertig mensen raakten gewond. De afgelopen dagen laaide ook het geweld in de Gazastrook op. Palestijnse burgers kwamen om en vanuit Gaza werden projectielen afgevuurd op Israël.

Vanackere veroordeelt het geweld. 'Het is onduldbaar dat men angst wil zaaien met blind geweld dat het leven van kinderen, vrouwen en mannen in gevaar brengt. Zoals elders in de regio stel ik vast dat almaar meer burgers in Israël en de Palestijnse gebieden op een vreedzame wijze hun verlangen naar een meer rechtvaardige en democratische samenleving uiten. Extreem geweld zoals we de laatste dagen zagen, staat haaks op de wensen van de burgers', zegt hij.

'Gezien het huidige tijdsgewricht in de Arabische wereld roep ik alle actoren op om meer dan ooit al hun energie te stoppen in het sluiten van een vredesakkoord in overeenstemming met de internationaal erkende principes. Enkel een dergelijk akkoord kan de Israëlische en Palestijnse burgers de verhoopte vrede en veiligheid geven', zegt Vanackere.