Griepepidemie zit er na elf weken op
Foto: pn
De griepepidemie die België eind vorig jaar bereikte, zit erop. Na elf weken epidemie is het aantal doktersbezoeken vorige week onder de epidemische drempel gedoken. Dat meldt de website van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) woensdag.

Het voorbije griepseizoen, het eerste na de pandemie, was gematigd. Op het hoogtepunt van de pandemie gingen er wekelijks zo'n achthonderd patiënten per 100.000 Belgen naar de dokter met griepsymptomen, tijdens het hoogtepunt van deze epidemie waren het er zo'n vijfhonderd.

Opvallend dit jaar was wel dat de piek in het aantal gevallen niet gelijktijdig kwam voor alle leeftijdsgroepen. Volwassenen bereikten hun piek vlak na de kerstvakantie en kinderen pas drie weken later. Ook opmerkelijk is dat er zeer weinig oudere mensen ziek werden.

'Een mogelijke verklaring hiervoor is te vinden in de virustypes', zegt dokter Viviane Van Casteren. 'Eén van de twee types in omloop was de variant die ook voor de pandemie verantwoordelijk was. Een soortgelijke variant was ook voor 1957 in omloop. Mensen die er toen mee in contact kwamen, hebben een betere verdediging tegen het huidige virus ontwikkeld.'