Lichten uit voor nieuwe editie Earth Hour
Foto: Earth Hour
Bijna 200 Belgische steden en gemeenten roepen hun inwoners op om zaterdag 26 maart deel te nemen aan Earth Hour, een klimaatactie van het World Wildlife Fund (WWF) waarbij wereldwijd wordt opgeroepen gedurende een uur de lichten te doven. De actie vindt plaats van 20.30 uur tot 21.30 uur.

Naar schatting 750.000 Belgische gezinnen zullen hun lichten voor de gelegenheid doven. Ook tientallen bedrijven nemen deel aan Earth Hour. In heel het land vinden talloze acties plaats. Zo zal de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans om 20.30 uur met een lichtknop op de Grote Markt het stadhuis in duisternis hullen.

Volgens het WWF tonen de Belgische beleidsmakers een duidelijk gebrek aan ambitie en coherentie als het over het klimaat gaat. Zo kijkt België niet verder dan 2012, terwijl Europa zijn stappenplannen uitbreidt naar 2020 en 2050. ‘Een gebrek aan eensgezindheid op de verschillende niveaus ligt aan de basis van het probleem.' Het WWF roept dan ook op tot samenwerking op federaal en regionaal vlak, en is vragende partij voor een klimaatwet waarin men zich engageert om de CO2-emissies tegen 2050 tot bijna nul te herleiden.

Volgens het WWF heeft België een enorm potentieel om het energieverbruik drastisch te beperken. De organisatie beseft echter wel dat de huidige politieke situatie waarin ons land verkeert, niet bepaald gunstig is voor het nemen van ingrijpende maatregelen.

In 2010 namen ongeveer 125 landen deel aan de actie. Earth Hour maakt deel uit van een internationale campagne van het WWF tegen klimaatverandering.