Mama-wespen doen er alles aan om van hun zonen ‘de beste partij’ voor vrouwelijke wespen te maken. Door hun eitjes op linolzuurrijke planten te leggen, worden de mannetjes vruchtbaarder en bijzonder aantrekkelijk voor het vrouwelijke geslacht. Dat hebben wetenschappers van Universiteit van Regensburg, in Duitsland, ontdekt.

Mannelijke wespen van de soort Nasonia vitripennis die als eitje op een linolzuurrijke plant, zoals een zonnebloem, werden gelegd, zijn vruchtbaarder en aantrekkelijker dan hun linolzuurarme concurrenten. De vrouwtjes van die wespensoort kiezen hun mannetje uit op basis van hun geur. Om een geur te verspreiden zetten wespen linolzuur om. Mannetjes die tijdens hun ontwikkeling veel van het zuur hebben opgenomen, kunnen dus een aantrekkelijkere geur verspreiden.

‘Weldoorvoede mannetjes kunnen het zich veroorloven kwistig met feromonen om te gaan om zo de aandacht van mogelijke paringspartners te trekken’, zegt onderzoeker Joachim Ruther. Daarbij produceren deze wespen driemaal zoveel sperma als hun linolzuur-arme concurrenten.