De Twitteraccount FMCNL levert de meest recente informatie over de bewegingen van de militaire vliegtuigen die de no-flyzone boven Libië onderhouden.

De account is opgezet door een voormalig lid van het Nederlandse leger, die gebruik maakt van de alias ‘Huub’ of ‘BlackBox’. Hij kan de updates voorzien dankzij radioamateurs die de ongecodeerde UHF- en VHF-radiofrequenties monitoren op tekenen van militaire vliegtuigen die de ruimte tussen het Middellandse Zeegebied en Noord-Afrika oversteken.

Het enige wat je daarvoor nodig hebt, zijn compacte scanners die je in de winkel kan kopen voor 500 dollar. ‘Huub’ kan door zijn 25-jarige ervaring in militaire communicatie beredeneerde gokken maken over wanneer vliegtuigen naar Libië vliegen.

Om het allemaal nog spannender te maken, gebruikt hij de hashtag #suspicious wanneer hij vermoedt dat het om een heimelijk agentschap zoals de CIA gaat.

Bijna 10.000 volgers zijn ingeschreven op de Twitteraccount, maar ‘Huub’ heeft ook zijn tegenstanders. Sommigen vinden dat hij zijn tweets later moet posten dan de eigenlijke gebeurtenis, om te verzekeren dat Kadhafi-troepen het vliegtuig niet kunnen aanvallen.