De Belgische F-16's zijn klaar om te bombarderen. Maar ze mogen alleen militaire doelwitten uitschakelen wanneer die burgers bedreigen. Dat heeft luitenant-generaal Michel Singelé gezegd op een persconferentie. Vanavond begint ook de Belgische mijnenjager Narcis aan zijn missie.

De Belgische F16’s in Libië zijn niet bevoegd om zich aan de zijde van de rebellen te scharen en zo Libische steden te bevrijden. "Dat behoort niet tot ons mandaat", benadrukte luitenant-generaal Michel Singelé.

Singelé erkende dat de communicatie over het Belgische mandaat de voorbije dagen nog veel ruimte liet voor interpretatie. Nochtans zijn de regels duidelijk. De Belgische F16’s mogen ook militaire doelwitten uitschakelen, "wanneer die de burgers bedreigen". Een munitiedepot in het midden van de woestijn bombarderen kan dus niet, grondtroepen onder vuur nemen in bepaalde gevallen wel.

'Neerhalen van vijandige vliegtuigen behoort tot de mogelijkheden'

In kader van de no-fly zone behoort ook het neerhalen van vijandige vliegtuigen tot de mogelijkheden, al zullen de straaljagers eerst trachten hen op een buitenlandse luchthaven tot landen te dwingen.

De Belgische F16’s moesten voorlopig nog geen vliegtuigen onderscheppen. Ook hun wapentuig bleef dus vooralsnog stil. Aanvallen op gronddoelen komen er "waarschijnlijk pas in een tweede fase". De toestellen zijn daarom enkel bewapend met raketten voor lucht-lucht-gevechten. De munitie voor lucht-grond-gevechten is aanwezig op de basis in Griekenland, maar wordt vooralsnog niet meegenomen.

'Belgen opereren niet onder VS-commando

Over het internationaal commando bleef Defensie op de vlakte. De Belgen opereren niet onder VS-commando, maar maken gebruik van de bestaande NAVO-infrastructuur in Ramstein".

Officieel heeft de NAVO echter nog geen rol in het commando van de no-fly zone, benadrukte een woordvoerster van de alliantie eerder op de dag. Om te voorkomen dat de Belgen vanuit Ramstein gedwongen zouden worden buiten hun mandaat te treden, moet een "red card holder" paraat staan om tijdig in te grijpen.
 

Belgische mijnenjager begint vanavond aan missie

De Belgische mijnenjager Narcis start woensdagavond omstreeks 19.00 uur onder NAVO-bevel aan de missie 'Unified Protector', ter afdwinging van het VN-wapenembargo voor Libië.

Kapitein-ter-zee Jean-Thierry Pynoo maakte de planning bekend. De opdracht van de Narcis blijft beperkt tot het in kaart brengen van de maritieme activiteiten in een toegewezen zone. Voor interventies is de mijnenveger niet uitgerust.

Maandag waren ook de Belgische F-16's aan hun opdracht begonnen. Ook zij moesten met name patrouilleren. De F-16's van het Belgische leger zijn in tegenstelling tot de mijnenjager wel uitgerust met raketten, maar onze straaljagers zijn nog niet tot actie overgegaan. 

Meer dan de mijnenjager en de F-16's biedt België niet aan de internationale coalitie die het Libische volk moet beschermen voor het regime van kolonel Kadhafi.