Liz Taylor was veelbesproken society-figuur
Elizabeth Taylor met Richard Burton op weg naar de set van 'Cleopatra'. Foto: ap
Liz Taylor was een veelbesproken societyfiguur. Haar vele huwelijken en romances kregen minstens even veel aandacht als haar acteerprestaties. In haar latere levensjaren haalde ze frequent de boulevardpers met eet- en alcoholproblemen. Maar ook met haar liefdadigheidswerk, onder meer voor de aids-slachtoffers, kwam ze in het nieuws.

Van haar acht huwelijken waren die met Eddie Fischer en met Richard Burton de meest spraakmakende. Na de dood van haar derde man, de filmproducent Mike Todd in 1958, raakte ze betrokken in een liefdesdriehoek met zanger Eddie Fisher en zijn vrouw, de actrice Debbie Reynolds. Uiteindelijk zou ze ook met Fisher trouwen, een huwelijk dat vijf jaar stand zou houden.

Op de set van Cleopatra leerde Taylor haar tegenspeler Richard Burton tegen het lijf, die de rol van Marc Anthony zou spelen. Het werd de start van een turbulente en breed in de pers uitgesmeerde liefdesrelatie die tot twee keer toe uitmondde in een huwelijk. Burton aanbad Liz Taylor en overweldigde haar met dure cadeaus en juwelen. Legendarisch is het moment waarop Burton haar een 1 miljoen dollar kostende juweel in de vorm van een peer gaf, terwijl hij openlijk haar 'wonderlijke boesem' prees.

Betty Ford ziekenhuis

In de jaren tachtig verging het Taylor minder goed. In 1983 geeft ze voor het eerst toe dat ze al 35 jaar lang verslaafd is aan pijnstillers. Die was ze beginnen nemen tijdens de behandeling van een rugletsels waarvoor ze verschllende operaties onderging. Taylor zal verschillende keren in het Betty Ford ziekenhuis in Californië behandeld worden voor een verslaving.

In haar leven onderging ze  zeker twintig operaties en stierf in 1990 bijna aan een longontsteking. In 1994 en 1995 liet ze beide heupen vervangen. In februari 1997 wordt Liz Taylors 65ste verjaardag gevierd tijdens een televisiespecial op het Amerikaanse station ABC. Enkele dagen later wordt ze in het ziekenhuis opgenomen en geöpereerd aan een hersentumor. De operatie liep goed af. 

Taylor kampte al bijna twaalf jaar met hartklachten. Twee jaar geleden werd een hartklep bij de actrice vervangen. De laatste jaren zat ze steeds vaker noodgedwongen in een rolstoel vanwege chronische pijnen

Aids

Taylor wordt halfweg de jaren tachtig ook een belangrijk gezicht in de strijd tegen aids. Nadat de acteur en persoonlijke vriend Rock Hudson in 1985 aan de toen relatief onbekende ziekte overlijdt, zet ze zich volop in voor de slachtoffers van aids. Ook hielp ze tijdens benefiethappenings fondsen werven voor aidsonderzoek.

Daarvoor wordt ze in 1987 erkend met de Légion D'Honneur, de meest prestigieuze erkenning in Frankrijk. In 2000 wordt ze door de Britse koningin Elizabeth II in de adelstand verheven voor humanitaire verdiensten en haar prestaties in de filmindustrie. Taylor mag zich voortaan 'dame' noemen, het vrouwelijke equivalent van ridder.