Van welke films moet u Liz Taylor kennen?
Als Cleopatra (1963) Foto: Photo News
Onze filmkenner Steven De Foer zet de belangrijkste rollen van Liz Taylor op een rijtje.

Ze was een kindsterretje. Toen ze twaalf was speelde ze al, omdat ze zo’n ongelooflijk mooi kind was, in films als Lassie Come Home en National Velvet, een soort Black Beautyfilm over een meisje en haar lievelingspaard.

Voor Butterfield 8 kreeg ze haar eerste oscar, voor beste vrouwelijke hoofdrol. Echt wel een cadeautje van the Academy, omdat die film heus niet zo bijzonder is.

Dé film van Liz Taylor zal altijd wel Cleopatra blijven uit 1963. Ze kreeg er een miljoen dollar voor, in die tijd een fenomenaal bedrag. De hele film kostte trouwens ongelooflijk veel geld. Op de scène maakte ze kennis met Richard Burton, die Marcus Antonius speelde. Hij werd later (tijdelijk) haar echtgenoot.

Haar indrukwekkendste acteerprestatie leverde ze allicht met Who’s Afraid of Virginia Woolf in 1966, waarvoor ze ook een oscar kreeg. Het is een erg rauwe, harde fillm waarin ze samen met Burton gestalte geeft aan een echtpaar dat volkomen uitgekeken is op mekaar. Kwatongen beweren dat Burton en Taylor eigenlijk niet echt moesten acteren en gewoon zichzelf waren op de set.