Bij een bomaanslag in de Israëlische stad Jeruzalem zijn 35 mensen gewond geraakt. Eén slachtoffer is overleden, drie mensen zijn er ernstig aan toe. Vermoedelijk gaat het om een terroristische aanslag.

Volgens de Israëlische minister van Openbare Veiligheid Yitzhak Aharonovich ging het om een bom van één à twee kilo, die in een kleine tas op het voetpad bij een eetkraampje op het centrale busstation van de stad was achtergelaten. Het busstation ligt bij een van de belangrijkste toegangswegen tot Jeruzalem, waardoor het er altijd behoorlijk druk is.

Buschauffeur Meir Hagid zei dat hij een luide explosie hoorde toen hij langs de plek reed waar de aanslag zich voltrok. In de hele stad kon de klap gehoord worden. De ruiten van twee bussen sneuvelden door de ontploffing. Eén vrouw overleed aan haar verwondingen, drie mensen zijn er ernstig aan toe.

Terreuraanslag

'We hebben het hier over een terreuraanslag', zei politiewoordvoerder Micky Rosenfeld. De autoriteiten zijn beducht op eventuele nieuwe aanslagen.

Tijdens de tweede intifadah, de Palestijnse opstand tegen Israël, werd Jeruzalem tientallen keren opgeschrikt door terreuraanslagen. De afgelopen jaren vonden deze echter niet meer plaats. De laatste zelfmoordaanslag in Jeruzalem dateert van 2004.

De afgelopen tijd zijn de spanningen tussen Israël en de extremistische beweging Hamas opgelopen. Hamas voerde in het verleden vaak aanslagen uit, die in totaal aan honderden Israëlische burgers het leven kostten.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet weten een reis naar Rusland te annuleren om zich op de crisis in eigen land te kunnen richten.