De ambassadeurs van de 28 NAVO-lidstaten hebben voorlopig enkel de operationele planning goedgekeurd voor een NAVO-rol in het afdwingen van de no-fly zone boven Libië. Het eigenlijke startschot is nog niet gegeven, omdat de lidstaten het daarover nog steeds niet eens raakten.

De NAVO-lidstaten blijven verdeeld over de rol die de alliantie moet spelen in Libië. Een missie voor het afdwingen van het VN-wapenembargo in de Middellandse Zee ging intussen van start, maar over de bijdrage aan de no-fly zone duurt het overleg ook woensdag voort.

"Hypothetische vragen" over het commando kregen voorlopig dus geen antwoord. De politieke eindverantwoordelijkheid komt hoe dan ook niet in handen van de NAVO, benadrukte de Franse buitenlandminister Alain Juppé eerder op de dag.

Dat betekent echter niet dat geen beroep gedaan wordt op de structuren en expertise van de NAVO. Het bondgenootschap zal immers wel degelijk een "sleutelrol" spelen, aldus VS-president Barack Obama dinsdag.

Opvallendste nieuwsfeit voor de missie ter controle van het wapenembargo in de Middellandse Zee - waaraan ook vliegtuigen deelnemen - was dan weer de belangrijke bijdrage van Turkije, dat gezien wordt als een van de hevigste tegenstanders van een "offensieve" NAVO-operatie in Libië.

Met vier fregatten, een ondersteunend schip en een onderzeeër leveren de Turken veruit het meeste schepen om het wapenembargo af te dwingen. Nochtans sluit het louter afdwingen van het wapenembargo de inzet van geweld allerminst uit. Duitsland, eveneens gekant tegen de NAVO-tussenkomst in Libië, besloot dinsdag nog zijn schepen onder NAVO-bevel terug te trekken.

Bij de zestien schepen die al onder het NAVO-commando in Napels staan, gaat het naast een Italiaans commandoschip samen over tien fregatten, drie onderzeeërs en twee ondersteunende schepen. De Belgische mijnenveger Narcis werd voorlopig niet vernoemd, maar bronnen bij Defensie bevestigen dat het schip wel degelijk deelneemt aan de operatie.

Landen van buiten de NAVO leveren voorlopig geen bijdrage aan de missie, maar secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen liet dinsdag al verstaan dat ook partnerlanden welkom zijn. De implementatie van het wapenembargo over land is dan weer een taak voor de buurlanden van Libië, klonk het nog.

Tot slot raakte dinsdag bekend dat een geplande grootscheepse crisisoefening van de NAVO intussen voor onbepaalde tijd is uitgesteld. "Het gaat echter om een belangrijke taak van onze alliantie, dus de oefening wordt later dit jaar zeker nog hernomen", aldus nog een woordvoerster.