Europese vakbond probeert brokken tussen ABVV en ACV te lijmen
Foto: belga
Het Europees vakverbond EVV heeft woensdag getracht de meningsverschillen tussen de socialistische vakbond ABVV en zijn christelijke tegenhanger ACV te temperen. Beide vakbonden blijken het vooral 'tactisch' oneens te zijn over de morgen te ondernemen acties, wat er voor zorgt dat er twee aparte betogingen kkomen.

EVV-algemeen secretaris John Monks zei dat woensdag tijdens een persconferentie. De vakbonden voeren morgen in Brussel actie voor een sociaal en solidair Europa. Die verschillen tussen de grootste Belgische bonden situeren zich niet op het gebied van beleid, maar wel van tactiek, aldus Monks.

Het christelijke ACV is er niet over te spreken dat het socialistische ABVV de oorspronkelijke agenda – een ludieke sit-in met 10.000 militanten in de Wetstraat, van 11 tot 13 uur – heeft aangevuld met drie optochten, tussen 8 en 10 uur 's morgens, onder meer aan de Nationale Bank en aan het Zuidstation. Het ACV vindt de acties te verregaand, ABVV betreurt het dat het vakbondsfront is opgeblazen.

"Erger was geweest dat we drie verschillende betogingsplaatsen hadden gehad", grapte Monks, verwijzend naar het niet deelnemen aan de betogingen door de liberale vakbond.

EVV voert donderdag actie naar aanleiding van de Europese top over het economisch bestuur.
"We zijn niet anti-Europees. We denken enkel dat Europa opgebouwd moet worden op een meer doordachte manier."

"De actie van donderdag zal vooral symbolisch zijn en plaatsvinden in Brussel in aanwezigheid van de Europese leiders. We denken dat we de druk op de leiders nog kunnen opvoeren", voegde Monks eraan toe.

Behalve in Brussel kondigde EVV voor donderdag ook acties aan in Parijs, Berlijn en Madrid. Zaterdag zijn ook acties gepland in Londen.