Wouter Beke wil onderhandelingstempo opvoeren
Foto: © Michiel Hendryckx
Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) wil zijn werkzaamheden de komende tien dagen opvoeren. Tot halfweg volgende week zal hij intensief doorwerken, zij het in bilaterale contacten met afwisselend N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Nadien is er op woensdag en vrijdag opnieuw een vergadering met drie gepland. Donderdag brengt Beke opnieuw verslag uit bij de koning.

Het overleg tussen Beke, De Wever en Di Rupo duurde woensdag van 14.00 tot 18.00 uur. Normaal gezien zou het trio vrijdag opnieuw rond de tafel gaan zitten. Intussen werd evenwel beslist het onderhandelingstempo te verhogen met als doel een aantal zaken uit te diepen, meldt de woordvoerder van de onderhandelaar na afloop van de vergadering.

Tot halfweg volgende week zal Beke nog steeds onderhandelen met Di Rupo en De Wever, maar dan in bilaterale vorm. De gespreksthema's zullen gezondheidszorg, arbeidsmarktbeleid en Brussel-Halle-Vilvoorde zijn. Parallel buigt een technische werkgroep zich over de financieringswet.

Naar de koning

Volgende woensdag staat opnieuw een vergadering met Beke, De Wever en Di Rupo geagendeerd om te kijken waar men staat. De volgende dag trekt Beke naar het kasteel van Laken om er opnieuw verslag uit te brengen over zijn opdracht. Op vrijdag zitten de drie opnieuw samen rond de tafel.

In kringen van de onderhandelaars viel overigens te horen dat er geen principiële bezwaren zijn tegen het voorstel van Open VLD-voorzitter Alexander De Croo om parallel te onderhandelen over niet-communautaire thema's. Alleen is het naar verluidt materieel niet haalbaar om dat de komende tien dagen gecombineerd te krijgen.