Elizabeth Taylor (79) is overleden
Elizabeth Taylor, op haar verjaardagsfeest in 2007 Foto: ap
De Amerikaanse actrice Elizabeth Taylor is overleden. Dat bevestigt haar agent. Taylor was een van de bekendste actrices uit het Hollywood van de twintigste eeuw. Ook haar uitgebreide liefdesleven droeg bij tot haar legende.

Liz Taylor werd in Noord-Londen geboren als dochter van een kunstenaar en een actrice, maar haar beide ouders hadden de Amerkaanse nationaliteit. Taylor was reeds als negenjarige op het filmdoek te zien.

Daarop volgde een carrière die meer dan vijftig jaar duurde. In totaal speelde ze mee in meer dan vijftig films. 

Beroemdheid

Vanaf de jaren vijftig werd ze een internationale beroemdheid en speelde ze aan de zijde van James Dean en Rock Hudson in Giant. Grote rollen kreeg ze ook in Raintree County (1957), Cat on a Hot Tin Roof (1958) en Suddenly, Last Summer (1959), waarvoor ze telkens genomineerd werd voor een Oscar. 

Taylor won twee Oscars voor haar filmprestaties in Butterfield 8 (1960) en Who’s Afraid of Virginia Woolf? (1966). In 1992 kreeg ze een derde Oscar, de Jean Hersholt Humanitarian Award, als erkenning voor haar humanitaire werk.

In de jaren zestig werd ze de duurstbetaalde actrice toen ze voor haar rol als Cleopatra in de gelijknamige film de ronde som van 1 miljoen dollar ontving, toen het hoogste bedrag ooit. Op de set van Cleopatra (1963) leerde ze ook haar tegenspeler Richard Burton kennen, met wie ze later tot twee keer toe zou trouwen.

Privéleven

Taylor was niet alleen bekend door haar acteerprestaties maar ook omwille van haar bewogen privéleven. Taylor huwde in totaal acht keer, met zeven verschillende mannen. Met Burton deed ze dat zelfs twee keer. Elizabeth Taylor kreeg tijdens die verschillende huwelijken in totaal vier kinderen.

In de jaren tachtig zat haar filmcarrière in het slop en raakte ze aan de drank. Taylor probeerde verschillende keren van haar verslaving af te geraken. Voorts haalde de ooit 'mooiste vrouw ter wereld' krantenkoppen met affaires, sterallures, en naast drank- ook eetproblemen.

Bekend werd ze ook omwille van haar vriendschap met de toen erg mediaschuwe Michael Jackson en om haar inzet in de strijd tegen aids (bijvoorbeeld op het huldeconcert aan Queenzanger Freddie Mercury).

Gezondheid

Door de jaren heen kreeg ze hartproblemen waarvoor ze verschillende keren werd opgenomen. Sinds 13 februari 2011 zou ze opnieuw zijn opgenomen in het Cedars-Sinaiziekenhuis in Los Angeles. Daar is ze woensdag vredig overleden, in het bijzijn van haar kinderen Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd en Maria Burton.