Woensdag is er een walvis levend en wel teruggevonden in een rijstveld, in het noordoosten van Japan, meldde de Japanse pers. De regio werd op 11 maart getroffen door een tsunami die tot ver in het binnenland schade aanrichtte.

Een vijftiger ontdekte de bruinvis tijdens het fietsen. Het dier bevond zich op zo'n 2 kilometer van de kust vlakbij het stadje Sendai, stond er in het Japanse dagblad Asahi Shimbun te lezen.

Masayuki Sato hoorde een gek geluid en zag een zwarte massa in het zeewater op de rijstvelden. 'Zodra ik hem zag, wist ik dat ik iets moest doen. Dit was een slachtoffer van de tsunami', zei de fietser.

Sato nam contact op met een dierenwinkel die sinds de ramp verloren huisdieren tracht te verenigen met hun eigenaars. De eigenaar van de dierenwinkel, Ryo Taira, stond perplex toen hij het telefoontje kreeg - Sato sprak van een 'dolfijn in het rijstveld'. Na een tachtigtal honden en katten te hebben gered, nam Taira de leiding over de moeilijke reddingsoperatie in het rijstveld.

Een bruinvis wordt zo'n 1,80 meter lang en weegt 60 kilogram. Het onfortuinlijke dier werd uiteindelijk vrijgelaten in de oceaan aangezien alle aquariums in de omgeving van Sendai beschadigd raakten door de tsunami en de aardbeving.