Wereldberoemd tennismeisje toont gezicht na 35 jaar
Foto: Photo News
Wereldberoemd werd ze: het meisje dat in de jaren 70 met blote billen op de Athena-tennisposter prijkte. 35 jaar lang bleef haar identiteit een mysterie, maar vandaag toont het 'tennismeisje' eindelijk haar gezicht.

Fiona Butler (52) poseerde als 18-jarige studente voor haar toenmalige vriend Martin Elliott, een jonge en ambitieuze fotograaf. De foto werd genomen op de universiteit van Birmingham in september 1976.

De poster ging de wereld rond en de foto van het tennismeisje, in een geleend jurkje en met de sportschoenen van haar vader, groeide uit tot een iconisch beeld.

Athena

Elliott, die vorig jaar op 63-jarige leeftijd overleed, verkocht de rechten aan Athena, maar behield wel het copyright. Hij streek zo'n 287.629 euro op aan royalties. Er werden wereldwijd meer dan twee miljoen exemplaren van de poster verkocht.

Iedereen ging op zoek naar het model, maar die weigerde elke andere vraag om te poseren. 'Ik ben nogal gesteld op mijn privé-leven', legt Fiona uit.

Ze trouwde met een rijke zakenman en gaat sindsdien als mevrouw Walker door het leven. Het koppel kreeg drie kinderen en Fiona werkt nu als illustrator.

Trots

Spijt van de foto heeft ze nooit gehad, ook al heeft ze er nooit iets aan verdiend. Integendeel, ze blijft 'ongelooflijk trots' op de poster.

'Het is vooral het licht dat het beeld zo mooi maakt. Ik moet nog altijd glimlachen als ik het zie. Mijn kinderen vertelden hun vrienden al dat ik het meisje op de foto ben, maar de meeste mensen geloven het niet', vertelt Fiona.

35 jaar later

Vandaag mag de wereld eindelijk weten wie het tennismeisje is. Fiona gaf haar toestemming om haar identiteit te onthullen om een tentoonstelling over tennis op gras te promoten. De exhibitie loopt deze zomer in het Birmingham’s Barber Institute of Fine Arts.

Fiona is ervan overtuigd dat haar foto 'een plaatsje in de geschiedenis van het tennis verdient'. Ze weet ook zeker dat haar ex-vriend Martin Elliott enorm trots zou zijn dat zijn foto de tentoonstelling heeft gehaald.