'Kadhafi op zoek naar vluchtwegen'
Foto: AP
De Libische leider Moammar Kadhafi heeft gisterenavond alweer een strijdvaardige toespraak gehouden. Maar volgens de Amerikaanse minster van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is zijn houding slechts schijn. 'Hij toetst zijn opties af', zegt ze.

Kadhafi hield zijn speech kort. Het was de eerste keer dat de Libische leider in het openbaar verscheen sinds het begin van de bombardementen van de coalitie. Hij leek zich in Tripoli te bevinden, dicht bij de gebouwen die enkele dagen geleden door de coalitie gebombardeerd werden. Zijn toespraak was te zien op de staatstelevisie. 

Kadhafi zei dat hij zou overwinnen en dat er van overgave geen sprake is. Hij hintte ook naar de bevolking als bescherming tegen luchtaanvallen: 'De beste luchtafweer is het volk', schreeuwde hij.

'We zullen alle middelen aanwenden om hen te verslaan...We zijn klaar om te vechten, of het nu kort of lang zal duren...Wij zullen overwinnen.'

'Deze aanval komt van een hoop fascisten die in de vuilnisbak van de geschiedenis zullen verdwijnen', zei de kolonel nog. Zijn toespraak werd gevolgd door vuurwerk en vreugdeschoten.

'Kadhafi toetst vluchtopties af'

Hoewel Kadhafi dus strijdvaardig klinkt, zou hij volgens de Amerikanen toch uitkijken naar een manier om te vluchten. 'Veel is theater', zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, die in een interview met de zender ABC ook verklaarde dat de VS weet heeft van mensen die in naam van Kadhafi de mogelijkheden in het buitenland aftoetsen. 'Het gedrag van Kadhafi is ook een manier om te polsen wat zijn opties zijn: waar kan ik naartoe, wat kan ik doen. Iets dat we aanmoedigen', aldus Clinton.

Clinton liet ook nog weten dat de VS onbevestigde berichten heeft over de dood van een van de zonen van Kadhafi tijdens een bombardement van de coalitie. Er is nog niet voldoende bewijs om het overlijden te bevestigen, maar mocht het gebeurd zijn, dan zijn het niet de VS die hem hebben omgebracht, gaf ze wel nog mee.