Het parlement van Jemen heeft vandaag op verzoek van president Ali Abdullah Saleh de noodtoestand afgekondigd. De noodmaatregelen gelden voor een periode van 30 dagen en geven het leger vergaande bevoegdheden om dissidenten te arresteren en op te sluiten, de grondwet op te schorten, de media te censureren en straatprotesten te verbieden.

Van de 165 aanwezig parlementsleden stemde slechts één tegen de maatregel. Saleh had gevraagd om die noodtoestand af te kondigen na de dood van 52 manifestanten op 18 maart. Ze werden aangevallen door aanhangers van het regime.

Het parlement telt in totaal 301 leden. De zitting werd geboycot door alle afgevaardigden van de parlementaire oppositie, de onafhankelijken, en door de afgevaardigden van Salehs Algemene Volkscongres die ontslag namen vanwege de repressie tegen de manifestanten.

Burgeroorlog

De beslissing is een nieuw signaal dat Saleh van plan is alles in het werk te stellen om aan de macht te blijven en niet te buigen voor de roep om zijn aftreden. Het scenario van een burgeroorlog ligt op de loer.

Dinsdag bood de president wel aan om aan het einde van dit jaar af te treden, maar dit werd door de oppositie verworpen. Vandaag heeft Saleh met vervroegde verkiezingen eind dit jaar. De presidentsverkiezingen waren oorspronkelijk voor 2013 voorzien. Of de oppositie ook dit voorstel verwerpt, is nog niet bekend.

Diverse legercommandanten hebben zich inmiddels achter de oppositie geschaard, waardoor beide rivaliserende partijen steun krijgen van legereenheden. Saleh heeft de steun verloren van machtige stammenleiders, diverse diplomaten, parlementariërs, gouverneurs en kranten.