Geweld tussen Israël en Hamas houdt aan
Israëliërs zoeken dekking bij een raketaanval Foto: AFP
De Palestijnse Hamas-beweging heeft vandaag het zuiden van Israël bestookt met raketten en mortieren. Israël reageerde met luchtaanvallen. Het geweld was de afgelopen twee jaar niet meer zo hevig geweest als de laatste tijd.

De militante Islamitische Jihad zegt raketten te hebben afgevuurd op vier Israëlische steden als wraak voor de dood van vier extremisten en vier burgers die dinsdag in de Gazastrook omkwamen bij aanvallen van het Israëlische leger. Volgens de groepering kwam woensdag één militant om. In Israël raakte een burger gewond, aldus de lokale politie.

De dood dinsdag van drie kinderen en hun oom – een incident dat Israël een vergissing noemde – heeft het geweld doen oplaaien. Hamas heeft woensdag tot een dag van rouw uitgeroepen en alle inwoners van de Gazastrook opgeroepen om aanwezig te zijn bij de begrafenissen van de slachtoffers.

Israël neemt inmiddels maatregelen, want een militaire confrontatie met Hamas is ‘slechts een kwestie van tijd’, aldus Matan Vilnai, de Israëlische minister van Binnenlandse Veiligheid.

Zowel Israël als Hamas begeeft zich liever niet opnieuw in een oorlog. In 2009 kwamen honderden Palestijnse burgers om en raakten duizenden huizen en bedrijven zwaar beschadigd. Dertien Israëliers werden gedood en het imago van Israël werd besmeurd door aantijgingen van oorlogsmisdaden.