In het kraantjeswater van Tokio is meer radioactief jodium gemeten dan toegelaten voor baby's. De plaatselijke autoriteiten raden voorlopig af om baby's kraantjeswater te laten drinken, of er hun zuigflessen mee te spoelen.

 Onderzoekers vonden een concentratie jodium van 210 becquerel per kilo in stalen stromend water. De Japanse autoriteiten hanteren een maximaal toegelaten hoeveelheid van 100 becquerel voor baby's, zegt een verantwoordelijke van de hoofdstedelijke regering van Tokio.

Daarom wordt afgeraden het kraantjeswater voor baby's te gebruiken. Tokio ligt op 250 kilometer ten zuidwesten van de kerncentrale van Fukushima.

Importverbod

De Verenigde Staten hebben een verbod aangekondigd op de import van verschillende levensmiddelen uit Japan, wegens het gevaar op radioactieve besmetting.

De Food and Drug Administration (FDA), het agentschap dat toeziet op de invoer van voedingsmiddelen, zei dat er een waarschuwing werd uitgestuurd voor melk, zuivelproducten, verse groenten en fruit uit bepaalde Japanse gebieden.

Dat betekent dat dergelijke etenswaren uit Fukushima, Ibaraki, Tochigi of Gunma niet in de VS worden toegelaten, tenzij ze gezond worden verklaard. 'Bovendien zal de FDA het toezicht op alle import uit Japan voortzetten om vast te stellen of de producten uit de getroffen zone komen', luidt het nog.