De Noorse regering heeft het licht op groen gezet om zijn zes F-16’s te laten deelnemen aan de militaire operatie van de internationale coalitie boven Libië. De gevechtsvliegtuigen zullen onder Amerikaans commando opereren. Dat heeft premier Jens Stoltenberg woensdag aangekondigd in het Noorse parlement.

Noorwegen had de F-16’s maandag al naar Kreta gestuurd voor deelname aan de operaties voor de bescherming van de Libische burgerbevolking, overeenkomstig resolutie 1973 van de VN-Veiligheidsraad. Voor de toestellen daadwerkelijk in actie kwamen, moest er echter duidelijkheid komen over de bevelskwestie.

Volgens de Noorse minister van Defensie Grete Faremo beginnen de F-16’s in principe binnen enkele dagen aan hun missie. Er is nog altijd geen eengemaakt commando voor het militaire ingrijpen boven Libië.

De Verenigde Staten hebben de facto de leiding, maar zij willen hun zichtbaarheid in de operatie zo snel mogelijk beperken en de leiding doorspelen aan de Navo. Binnen de alliantie staan Frankrijk, Duitsland en Turkije echter nog op de rem.