Deboosere is gerust: ‘Ook een scheet gaat de wereld rond’
Foto: gbr
Frank Deboosere relativeert de paniek rond radioactiviteit in de lucht. ‘Als er iemand in Parijs een scheet laat, gaat dat ook de hele wereld rond’, vertelde de weerdeskundige dinsdag in het ochtendprogramma op Studio Brussel.

Volgens weerman Frank Deboosere kunnen we op beide oren slapen. ‘De radioactieve wolk bedekt het hele noordelijk halfrond, dat is dan niet meer echt een wolk. In metingen kan er wel een verhoogd aantal radioactieve deeltjes opgemerkt worden, maar de natuurlijke radioactiviteit is een factor 100 tot 1000 keer groter.’ Ook regen is volgens de weerman geen enkel probleem. ‘In de jaren 1950 en 1960 zijn er 400 atmosferische atoomproeven gebeurd met heel veel radioactief afval tot gevolg. Die metingen waren veel hoger dan nu, en daar zijn we allemaal goed doorgekomen.’

Het is volgens de weerman dus helemaal niet nodig om extra jodium in te nemen. Kim Clijsters neemt toch het zekere voor het onzekere en kocht een grote hoeveelheid jodiumhoudende producten voor dochtertje Jada.

Beluister hier het fragment: