De Egyptische beurs is na een sluiting van bijna twee maanden heropend. Meteen donderde de index 10 procent omlaag.

 De daling was verwacht, omdat de beleggers de voorbije weken nog niet hebben kunnen reageren op de economische onrust in het land, die werd teweeggebracht door de volksopstand en de afzetting van president Hosni Mubarak. Een aantal vooraanstaande zakenlieden worden verdacht van corrupte praktijken onder het oude regime.

De markt was gesloten sinds 27 januari en had in de twee beursdagen voor de sluiting al 18% verloren.

De heropening werd mee afgedwongen door de regels van de invloedrijke indexaanbieder Morgan Stanley Capital International Index (MSCI), wiens indexen gebruikt worden door grote internationale beleggingsfondsen. Als de beurs nog een dag langer was dichtgebleven, zouden Egyptische bedrijven automatisch worden uitgesloten uit de MSCI-indexen. Dat zou op zijn beurt massale aandelenverkopen op gang hebben gebracht bij beleggers die deze indexen volgen.

De Egyptische overheid heeft het beursreglement wel aangepast. Tjdens de eerste handelsweek worden de handelsdagen ingekort. De handen wordt ook automatische geschorst bij dalingen van 5 of 10% binnen één dag. Dat was dus al meteen het geval. De voorzitter van de beurs heeft ook ontslag genomen.