Rechter dwarsboomt digitale bibliotheek Google
Foto: Google
Een Amerikaanse rechter heeft een schikking van 125 miljoen dollar tussen internetreus Google en een auteurs- en uitgeversvereniging verworpen. Google had met de schikking de intentie om de grootste digitale bibliotheek ter wereld op te richten, maar de New Yorkse rechter oordeelde dinsdag dat de schikking niet eerlijk is voor auteurs.

Google werd in 2005 voor de rechtbank gesleept door auteurs en uitgevers. Zij argumenteerden dat het digitaliseren van boeken een overtreding was van de auteursrechten. Zo kwam het in 2008 tot een schikking van 125 miljoen dollar.

Google Books omvat al meer dan 15 miljoen boeken.

De schikking gaat echter te ver volgens de rechter en is niet eerlijk tegenover auteurs. De expliciete toestemming van de eigenaar van de auteursrechten is immers niet meer vereist. Het zou Google ook een competitief voordeel geven tegenover concurrenten.

Volgens de rechter zou een schikking meer kans maken als die enkel sloeg op auteurs die daar zelf voor kiezen.

Een woordvoerder van de internetreus zegt dat Google teleurgesteld is door de beslissing. ‘Wij geloofden dat de overeenkomst het mogelijk zou maken dat miljoenen zeldzame boeken makkelijk toegankelijk zouden worden in de VS. Google zal blijven proberen om meer boeken online ontdekbaar te maken.’