Behalve directieleden en een aantal leidinggevenden is niemand van de 269 personeelsleden bij Innogenetics in Zwijnaarde aan de slag gegaan.

Het personeel eist betere voorwaarden voor de 59 werknemers uit onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijven die moeten vertrekken.

Aan de poorten van het biotechbedrijf staat een stakingspost en om 10.30 uur gaat een optocht door het technologiepark door.

Het Japanse moederbedrijf Fujirebio kondigde halverwege januari aan dat tachtig mensen moeten vertrekken, omdat een aantal onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten stopgezet worden. De ontslagen zijn ondertussen gedaald tot 58, mede omdat er een Japans product hier verder ontwikkeld wordt en door het intern invullen van openstaande vacatures.

Dinsdag verwierp het personeel unaniem een directievoorstel tot
sociaal akkoord. "De meeste mensen zijn van bij de opstart bij Innogenetics en begonnen er aan een hongerloon", aldus Sylvia Van Goethem (ACLVB). "De beslissing vanuit Japan komt hard aan, nu het bedrijf sinds twee jaar winst maakt. De mensen vragen zich af waarom er voor de vertrekkers echt niets meer af kan."

Volgens Kristof Vergauwen (BBTK) kwam er nog geen signaal vanuit de directie, maar de CEO zit momenteel wel in het buitenland. Normaal wordt er donderdag terug aan de slag gegaan. De directie zal er meedelen welke personeelsleden moeten vertrekken, de vakbondsafgevaardigden die ontslagen werden zijn al op de hoogte gebracht.