Mobiliteitsorganisatie Touring is niet te spreken over de toelating die verschillende betogingen kregen voor donderdag. Vooral het feit dat de betogingen in volle ochtendspits plaatsvinden, vindt Touring allesbehalve.

Er worden tussen de 15.000 en 20.000 betogers verwacht in de hoofdstad. De verkeershinder in en rond Brussel zal groot zijn en ook bij het openbaar vervoer wordt hinder verwacht.

De Wetstraat zal verkeersvrij zijn van 6.30 uur tot ongeveer 14 uur. De vakbonden voeren actie naar aanleiding van de Europese top die op 24 en 25 maart in de hoofdstad plaatsvindt.

"Niet alleen vallen deze plat in de ochtendspits, ze zullen niet minder dan 5 hoofdassen en de Brusselse ring gedurende uren blokkeren. Er worden ook metrostations gesloten. Bovendien is door een Europese top al een groot aantal straten afgesloten op 24 en 25 maart.

Het is onaanvaardbaar dat manifestaties op dergelijke manier een wereldstad kunnen gijzelen en platleggen", aldus Touring woensdag in een persbericht. Voor Touring moet de overheid weigeren om dit tijdens de spitsuren te laten doorgaan.

Naargelang de gemoederen van de betogers worden ook de tunnels op de kleine ring gesloten, zegt Touring. De organisatie onderlijnt dat ze zich niet uitspreekt over de argumenten of de eisen van de betogingen.

"Manifestaties zijn uiteraard een democratisch recht, maar dergelijke gevolgen op de al even democratische vrijheid van verplaatsen zijn onaanvaardbaar."