De VRT lanceert weldra een iPad-app met nieuwsvideo's. Het zal gaan om een betalende toepassing die zal worden verkocht in de App Store van Apple.

Dat zei minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) gisteren in de mediacommissie van het Vlaams Parlement, na een vraag van Bart Tommelein (Open VLD). Na die aankoop zou het bekijken van video's wel gratis zijn, zei Lieten.

Volgens Tommelein moet de VRT wachten tot haar nieuwe beheersovereenkomst is goedgekeurd, over enkele maanden, alvorens initiatieven als dit te lanceren.

Volgens de VRT staat in de huidige beheersovereenkomst dat de omroep maximaal aanwezig moet zijn via alle relevante platformen. De directie werkte daarom met de Raad van Bestuur ook een kader uit waarbinnen aparte applicaties voor tablets ontwikkeld kunnen worden.

De VRT werkt aan een app met het video-aanbod van Deredactie.be, Sporza.be en Cobra.be. Daarnaast komt er ook een app met  de video's van Ketnet. De verschillende VRT-websites zouden ook maximaal toegankelijk worden gemaakt voor tablet-gebruikers.

De omroep benadrukt dat het enkel aparte applicaties zal ontwikkelen voor tablet-gebruikers als ze ook een functionele meerwaarde kunnen bieden. Een app die het bestaande video-aanbod op een
gebruiksvriendelijkere manier beschikbaar maakt, valt onder die categorie.

De VRT zal de content gratis ter beschikking stellen. Enkel de technische ontwikkelingen zouden gerecupeerd worden door een eenmalige bijdrage bij het downloaden van de app.

Voorlopig concentreert de VRT zich enkel op video-apps voor de iPad omdat deze tablet in Vlaanderen op dit ogenblik het meest populair is.