Onzekerheid troef vandaag op de Europese financiële markten. Het gebrek aan vertrouwen in de zwakke euro-partners deed zowat overal de obligatiekoersen fors zakken. Op de aandelenmarkten bleef het dan weer vrij rustig. Op Euronext Brussel steeg de Bel20 met 0,78 procent tot een slot van 2.630,60.

De beleggers dumpten opnieuw obligaties van Europese overheden die ze als onvoldoende kredietwaardig beschouwen. Vooral Ierse staatsfondsen werden verkocht, wat de Ierse langetermijnrente voor het eerst in bijna twee decennia boven de 10 procent deed uitkomen. Maar ook in de Portugese overheid lijkt het vertrouwen stilaan ver te zoeken. Analisten merken echter op dat de toestand in Portugal voorlopig minder erg is dan in Ierland en Griekenland.

In Brussel stegen zowat alle aandelen uit de Bel20. Zelfs financiële waarden als Dexia en Ageas trotseerden de storm op de obligatiemarkten. KBC Groep ging evenwel 0,14 procent lager tot 28,06 euro.

Duvel Moortgat steeg met 0,99 procent tot 76,74 euro. De brouwer kwam dinsdag nabeurs met resultaten die de beleggers wel konden bekoren. Zo ging de omzet er met ruim 20 procent op vooruit. De nettowinst ging meer dan een kwart hoger. Het brutodividend stijgt van 1,12 naar 1,30 euro per aandeel.

In Frankfort daalde de herverzekeraar Munich Re procent. De herverzekeraar verlaagde zijn winstdoelstelling voor 2011 nadat uit een raming blijkt dat de schadeclaims uit Japan kunnen oplopen tot 1,5 miljard euro.

De autoaandelen deden het wel goed, met 1 à 2% winst voor BMW en Daimler.

Tokio

Op de beurs van Tokio is de Nikkei-index woensdag 1,65 pct in de min gegaan. De beurs had last van winstnemingen, en de onzekerheid rond de nucleaire crisis blijft de markten parten spelen.

De daling kwam er na enkele dagen van forse winststijgingen, nadat de beurs van Tokio vorige week als gevolg van de aardbeving en de daaropvolgende nucleaire crisis zwaar onderuitging.

Het verlies op de beurs diepte bij het slot van de handelsdag uit, na het nieuws dat baby’s in Tokio geen kraantjeswater meer mogen drinken wegens te hoge radioactieve waarden.

Wall Street

Ook de beurs in Wall Street eindigde dinsdagavond met verlies. Na drie dagen winst sloot de Dow Jones 0,2 procent lager af. De Nasdaq verloor 0,3 procent. De verhandelde volumes waren laag; handelaren spraken van een eerder gelaten sfeer.