'Regering zit in pseudo-lopende zaken'
Foto: bdw
Volgens SP.A-grondwetspecialist Johan Vande Lanotte doet de regering in lopende zaken meer dan wat grondwettelijk mag. Gerolf Annemans (Vlaams Belang) trekt zelfs naar de Raad van State.

Een begroting opstellen, ten oorlog trekken, benoemingen: doet deze regering niet meer dan wat een regering in lopende zaken mag? Onder meer N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat, net als Gerolf Annemans.

SP.A-toppoliticus Johan Vande Lanotte geeft hen in Het Laatste Nieuws gedeeltelijk gelijk. Maar dan niet als het over de begroting of Libië gaat. Wel als het over de benoeming van Luc Coene bij de Nationale Bank gaat.

'Puur grondwettelijk gezien mag een regering in lopende zaken dringende kwesties aanpakken. Libië mag je een dringende zaak noemen, gezien de situatie in Benghazi, de goedkeuring van de VN-resolutie en de bijna unanieme steun in de Kamer. Al was het uitsturen van de vliegtuigen voor de stemming wel een schoonheidsfoutje.'

Ook de begroting 2011 en de meerjarenbegroting, vindt Vande Lanotte een lopende zaak. Tenslotte vraagt de Europese Unie hier dringend naar.

Met de benoeming van de nieuwe directeurs van de Nationale Bank (onder meer Luc Coene) is wel iets aan de hand. Dat gaat in tegen de grondwet, vindt Vande Lanotte. 'Daar is niets dringends aan.'

Vande Lanotte heeft bedenkingen bij het oprekken van het begrip 'lopende zaken'. 'In feite kan je deze regering geen regering van lopende zaken meer noemen. Dit zijn pseudo-lopende zaken, net zoals we nu ook pseudo-onderhandelingen beleven. Iedereen doet maar alsof.'

Gerolf Annemans trekt zelfs naar de Raad van State tegen dit uitbreiden van het begrip 'lopende zaken'. Hij gaat een verzoekschrift indienen bij de Raad om de benoeming van Luc Coene door de regering-Leterme te vernietigen, wegens ongrondwettelijk.