Woensdagavond zijn er nieuwe luchtaanvallen tegen de grondtroepen van Kadhafi gemeld in Libië. De internationale coalitie wil de Kadhafi-troepen die de steden Ajdabiya, Misrata en Zawiya bestoken, op die manier dwingen zich terug te trekken. Ook woensdag viseren luchtaanvallen van de coalitie weer het complex waar Kadhafi in de hoofdstad Tripoli resideert en zijn hoofdkwartier heeft.

Volgens de internationale coalitie kan de Libische leider Moammar Kadhafi vanuit de lucht niet meer aanvallen. Maar dat belet hem niet om op de grond voort te vechten zo blijkt. Zijn troepen hebben nu al dagen Misrata omsingeld. Bij het beleg zijn vannacht veertien mensen gedood.

Greg Bagwell, bevelhebber van de Britse luchtmacht, zei woensdag dat de Libische luchtmacht 'niet meer bestaat als strijdmacht'. Vliegtuigen van de coalitie kunnen ondertussen nagenoeg ongestoord in het Libische luchtruim opereren en de no-flyzone bewaken, zo klinkt het.

Maar de relatieve rust in het luchtruim betekent niet dat er op de grond geen gevechten meer geleverd worden, integendeel. Zo zouden de regeringstroepen de controle overgenomen hebben over het ziekenhuis van Misrata. Bewoners van de stad weten niet meer waarheen ze de gewonden moeten brengen, luidt het. Kadhafi zou scherpschutters inzetten tegen de bevolking, meldt de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

Ajdabiya

Tanks van de troepen van Kadhafi staan aan de westelijke en oostelijke toegangen van de oostelijke stad Ajdabiya.

In een poging te voorkomen dat de opstandelingen in het oosten van Libië zich kunnen hergroeperen hebben de troepen van Kadhafi het beschieten van hun stellingen vandaag opgevoerd. Boven de strategisch gelegen stad Ajdabiya stegen rookpluimen op.

Het patroon bleef hetzelfde. Regeringstroepen bestookten enkele honderden opstandelingen aan de rand van Ajdabiya, terwijl de strijders het vuur beantwoordden met het afschieten van Katjoesja-raketten.

'Zij beschikken over zware wapens, wij hebben alleen lichte wapens', zei Fawzi Hamid (33), een overgelopen regeringsmilitair die nu aan de zijde van de opstandelingen strijdt. 'De troepen van Kadhafi zijn machtiger, dus we zijn afhankelijk van luchtaanvallen.'

Inwoners van Ajdabiya vluchten richting Benghazi en Tobruk.

Zintan

Vanuit de westelijke stad Zintan komen berichten dat Kadhafi ook daar de strijd opvoert. Volgens een ooggetuige is Zintan volledig omsingeld en beschiet het Libische leger de stad vanuit het noorden. De regeringstroepen krijgen ook versterking van tanks en andere voertuigen, klinkt het.

Tripoli

In Libië heeft zich woensdag een krachtige explosie voorgedaan op een basis van de Libische landmacht, 32 km ten oosten van Tripoli. Dat hebben getuigen gemeld.

Een getuige meldde dat de troepen van de Libische leider Kadhafi het grootste ziekenhuis van Misrata, de derde grootste stad van het land, bombarderen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft gezegd zich de volgende dagen te verwachten aan nieuwe aankondigingen van Arabische landen die zullen meedoen aan de militaire operaties tegen Libië.

Intussen heeft de coalitie woensdag ook twee militaire steunpunten in het oosten van de Libische hoofdstad Tripoli aangevallen. Daarbij zou volgens een inwoner ook het huis van een gezin geraakt zijn. Verschillende leden van het gezin zijn omgekomen, luidt het.

Het is nog niet duidelijk wat de doelen van de bombardementen waren in Tripoli. Het schieten van het luchtafweergeschut hield ongeveer 10 minuten aan en was het hevigst in de buurt van de residentie van Kadhafi.