Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) werkt aan een voorstel dat in alle scholen in Vlaanderen striktere regels voor de inschrijving van leerlingen voorziet. Daarmee hoopt hij een betere sociale mix in de scholen te bereiken, schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

De opmerkelijkste wijziging in het voorstel is de nieuwe voorrangsregeling. Drie groepen krijgen verplicht voorrang: na de broers en zussen komen daar voortaan de kinderen van het personeel van de school bij. De kansengroepen vormen de derde groep. Dat betekent dat 'witte' scholen zullen worden verplicht om voorrang te verlenen aan GOK-leerlingen - de 'kansarme' leerlingen - en zwarte scholen aan niet-GOK-leerlingen.

Daarnaast kunnen schoolbesturen vooraf al leerlingen inschrijven die binnen dezelfde school van het zesde leerjaar naar het eerste middelbaar doorstromen.

Het voorstel is uitgewerkt binnen het onderwijskabinet en wordt eerstdaags voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Onderwijsraad, de onderwijskoepels en de vakbonden.