Vanmorgen zouden vijftien mensen gedood zijn in de zuidelijke stad Deraa, ongeveer 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Damascus. Syrië heeft de onlusten toegeschreven aan een 'gewapende bende'.

De ordediensten hadden een menigte onder vuur genomen bij de Al-Omarimoskee in Deraa. Onder de doden is een meisje van 11 jaar. Zij is getroffen door een verdwaalde kogel tijdens de begrafenis van eerdere slachtoffers.

'De ordetroepen hebben kogels afgevuurd en traangas ingezet tegen de manifestanten' die een sit-in hielden rond de moskee al-Omari, luidde het. 'De elektriciteit werd afgesloten en ze begonnen onmiddellijk te schieten'.

'Gewapende bende'

Volgens het officiële nieuwsagentschap Sana zouden vier doden vanmorgen gevallen zijn bij confrontaties met de ordediensten in de stad. 'Een gewapende bende heeft na middernacht een medisch team in een ziekenwagen, die voorbij de Al-Omarimoskee reed, aangevallen', berichtte Sana. 'Een dokter, een verpleeghulp en de chauffeur kwamen daarbij om.'

'De ordediensten die in de buurt waren, kwamen tussenbeide. Ze konden sommigen raken, anderen werden opgepakt.' Volgens Sana liet ook een lid van de strijdkrachten het leven. 'De ordediensten blijven de gewapende bendes achternazitten', aldus Sana. 'Die bendes jagen burgers angst aan door te moorden, te stelen en brand te stichten in Deraa.'

Dinsdag hadden meer dan duizend betogers zich verzameld rond de moskee van al-Omari. Ze scandeerden slogans tegen het huidige regime in het land. Nadat ze door agenten omcirkeld werden, hadden ze een menselijke ketting rond de moskee gevormd.