Wiskundige fout ontdekt in illustratie Leonardo Da Vinci
Foto: ap
Leonardo Da Vinci heeft een fout gemaakt in een illustratie voor een boek van de wiskundige Luca Pacioli. Dat heeft de Nederlandse wiskundige Rinus Roelofs ontdekt, zo meldt het tijdschrift Eos deze maand. De discussie gaat over de afbeelding van een romboëdrische kuboctaëder, een veelvlak waarbij een gelijkzijdige driehoek steeds door vierkanten wordt omringd.

In de tekening van Da Vinci is op elk zijvlak van het object een piramide geplaatst (met dus een drie- of een vierhoekig grondvlak, naargelang het zijvlak een driehoek of vierkant is).
Maar volgens Roelofs heeft Da Vinci een fout gemaakt in de illustratie. Zo heeft de piramide onderaan de figuur een vierhoekig grondvlak, terwijl dat een driehoekig moet zijn. En ook andere piramides op de afbeelding lijken verkeerd.

Da Vinci was wel 'de eerste om de romboëdrische kuboctaëder te tekenen voor drukwerk, laat staan dat iemand er al piramides op had getekend om het stervormige lichaam af te beelden in druk', zo staat in Eos. Vermoedelijk kon Da Vinci zich ook niet op een echt model baseren.

De fout doet volgens Roelofs ook niets af aan het genie Da Vinci. 'Da Vinci was zonder meer een genie, en wellicht het grootste genie aller tijden. Maar ook hij was een mens, die moest nadenken en redeneren, en die daarbij al eens een foutje beging. En dat maakt hem alleen maar een nog groter genie.'

De nieuwe editie van Eos verschijnt donderdag.