Hoge radioactiviteit ook buiten de evacuatiezone
Werknemers verzamelen data in de controlekamer van reactor 1en 2 van de getroffen kerncentrale van Fukushima. Foto: AP
Ook buiten de veiligheidszone rondom de beschadigde Japanse kerncentrale van Fukushima is er een sterk verhoogde radioactieve straling opgetreden. Dat zegt de Japanse regering. Intussen zal de brandweer reactor 3 van de kerncentrale niet meer met water besproeien. Woensdag kwam er weer zwarte rook uit reactor 3.

Op sommige plekken, die meer dan 30 kilometer van de kerncentrale liggen, heeft de straling tijdelijk mogelijk meer dan 100 millisievert per uur bedragen, aldus regeringswoordvoerder Yukio Edano. De natuurlijke achtergrondstraling ligt rond de 2 millisievert per jaar.

De Japanse regering ziet in elk geval geen reden om de evacuatiezone van 20 kilometer rond de kerncentrale uit te breiden. Ongeruste bewoners moeten vensters gesloten houden. De straling verandert voortdurend met de wind, luidt het.

Zwarte rook

Intussen berichtte het Japanse persbureau Kyodo dat de brandweer woensdag reactor 3 van de kerncentrale niet meer van buiten met water zal besproeien. De staatszender NHK meldde voordien dat de volledige nucleaire site uit veiligheidsoverwegingen ontruimd is. Woensdag kwam er weer zwarte rook uit reactor 3, maar die rook zou intussen verminderd zijn.

Het is voorlopig onduidelijk waar de rook vandaan komt.  Volgens het energiebedrijf Tepco, eigenaar van de kerncentrale, is er geen verhoogde radioactiviteit gemeten na de rook.

Maandag moest de reactor ook al worden ontruimd wegens rook. Reactor 3 baart de autoriteiten de meeste zorgen, omdat daar de zeer gevaarlijke stoffen plutonium en uranium zijn opgeslagen. Een brand heeft mogelijk het beschermende omhulsel, dat straling en radioactieve stoffen moet tegenhouden, beschadigd.

Afkoelen reactoren

Ook vandaag gaan de reddingsdiensten door het met afkoelen van de reactoren met zeewater. Reactor 1, 3 en 4 worden op die manier in toom gehouden. De werken aan reactor 2 zijn echter voorlopig stopgezet wegens de hoge stralingswaarden.

De kerncentrale heeft in totaal zes reactors, die alle in de problemen kwamen toen de koelsystemen uitvielen na een tsunami.  Gisteren slaagden reddingswerkers erin om alle reactoren opnieuw van stroom te voorzien. Het kan echter nog enkele weken duren vooraleer alle systemen gecheckt zijn en de normale koelapparatuur kan worden ingeschakeld.