De Wever bijna unaniem herverkozen als N-VA-voorzitter
Foto: belga
Bart De Wever is zaterdag op de partijraad van N-VA met 99,35 procent van de stemmen herkozen als partijvoorzitter. Hij was de enige kandidaat.

De termijn van De Wever loopt drie jaar. In een reactie zei De Wever te hopen dat het zijn laatste mandaat als partijvoorzitter wordt .

Kamerlid Ben Weyts is de nieuwe ondervoorzitter van N-VA. Andries Gryffroy, die de voorbije drie jaar penningmeester was, wordt de nieuwe algemeen secretaris van de Vlaams-nationalistische partij. De nieuwe penningmeester wordt pas in april aangewezen.

Ook het partijbestuur wordt vernieuwd. Die reorganisatie drong zich op als gevolg van de federale verkiezingsoverwinning van vorig jaar en het fors toegenomen aantal parlementsleden. De verschillende fracties kozen enkele weken geleden vertegenwoordigers. Het gaat om Frieda Brepoels (Europa), Paul De Ridder (Brussel), Kris Van Dijck, Lies Jans, Vera Celis (Vlaams parlement), Liesbeth Homans, Piet De Bruyn, Karl Vanlouwe (Senaat) en Jan Jambon, Siegfried Bracke, Sarah Smeyers en Bert Maertens (Kamer).

Ook Weyts was verkozen, maar als ondervoorzitter zetelt hij sowieso. Voor hem zal de Kamerfractie binnenkort een vervanger aanduiden. Ook de Vlaamse ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters en de parlementsvoorzitters Danny Pieters en Jan Peumans maken deel uit van het partijbestuur. Jong N-VA krijgt twee stemmen in het partijbestuur en vanuit de partijraad zijn ook nog eens 15 mensen verkozen die parlementslid noch personeelslid zijn.

Voor De Wever was het een topweek. Eerder deze week werd hij in Londen ontvangen door de Britse premier Cameron. Gisteren bleek uit een peiling van De Standaard en de VRT dat de N-VA bij nieuwe verkiezingen er nog zou op vooruitgaan, en dat De Wever zelf met verre voorsprong de populairste politicus in Vlaanderen blijft.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in